Dijital asker CENGAVER göreve hazır
HAVELSAN, askeri operasyonlarda hem ekip içi hem de çevresel durumsal farkındalığın artırılması amacıyla giyilebilir çeşitli alt sistemlerden oluşturduğu "dijital asker" CENGAVER'i güvenlik güçlerinin kullanımına sunmaya hazırlanıyor.
HAVELSAN Modelleme ve Sensör Teknolojileri Takım Lideri Çağlar Akman, yaptığı açıklamada, "dijital birlik" konsepti üzerine HAVELSAN'ın uzun süredir çalıştığını söyledi.
"Dijital askerin" dijital birliğin bir bileşeni olarak en uçta, geleneksel askerin teknolojiyle harmanlanarak daha yüksek yeteneklere, daha etkin bir teknolojik yetkinliğe ulaşmasını sağladığını ifade eden Akman, Geleceğin Askeri 2024 etkinliğinde yaptıkları gösterimle bu yetkinliği anlattıklarını belirtti.
Dijital asker ve dijital birliğin olmazsa olmaz ilk parçasının kablolu-kablosuz haberleşme ağı olduğuna işaret eden Akman, hareketli bir asker için de kablosuz haberleşme donanımı kullandıklarını dile getirdi.
"Neredesin, nasılsın" sorularına cevap veriyor
Askerin üzerindeki telsiz ağının hem askerlerin takım içindeki birbirleriyle olan iletişimini hem de merkezle olan iletişimini sağladığını anlatan Akman, şöyle konuştu:
"Neredesin ve nasılsın sorusuna cevap veren, sürekli olarak askerlerimizin dış ortamda veya GPS'in çalışmadığı, engellendiği veya karıştırıldığı ortamlarda ise 8 patente sahip olduğumuz bir ultra geniş band teknolojisi kullanmaktayız. Bu sayede kesintisiz olarak askerlerin hem dış ortamda hem de daha önceden girilmemiş çeşitli iç ortamlarda konumlarının takibini sağlayabilmekteyiz. Bu konumlarının takibi sadece takım içindeki askerlerin birbirleriyle paylaşılmasını hedeflemiyor. Aynı zamanda da uzak karargahlardan da takibini hedeflemektedir.
Neredesin sorusunun yanında nasılsın sorusu için de giyilebilir bir saat kullanmaktayız. Bu giyilebilir saatte de akıllı saatlerin ölçtüğü, kanındaki oksijen seviyesi, kalp ritmi veya vücut sıcaklığı gibi bilgileri elde etmenin yanı sıra çeşitli anomalleri, askerin düşüp düşmediği, dinlenip dinlenmediği, koşmasından yürümesine kadar çeşitli aktivitelerin tespit edilebildiği, yorgunluk analizinin, stres seviyesi analizinin tespit edildiği, hatta çeşitli anomalilerden dolayı da yaralanmanın tespit edildiği bir çözüm sağlamaktayız."
Bu sayede bir komutanın uzaktan elde edemeyeceği yaralanma bilgisi veya anomalinin ortaya çıkarılmasını sağladıklarını aktaran Akman, bu çözümü teknoloji hazırlık seviyesi 7 seviyesinde ürünleşme aşamasına getirdiklerini bildirdi.
Kurumlarla ve son kullanıcılarla yapacakları toplantılarla ürünün şeklinin belirleneceğini ifade eden Akman, oluşturdukları sistemde hazır donanımlar kullandıklarını, işin asıl önemli kısmının ise kullanılan özgün yazılım ve algoritmalarda olduğunu vurguladı.
Bu bilgiler sayesinde istenirse sahadaki askerin bir tablet vasıtasıyla canlı olarak konum ve durum takibini yapabildiğini belirten Akman, ayrıca artırılmış gerçeklik veya sanal gerçeklik gözlükleriyle bu bilgilerin komutana gösterilebileceğini kaydetti.
Yazımızın devamı niteliğinde tantımını yapmış olduğumuz konunun bağlantılarına aşağıda paylaşıyorum.
Konu içerisinden bir alıntı: HAVELSAN Modelleme ve Sensör Teknolojileri Takım Lideri Çağlar Akman, yaptığı açıklamada, "dijital birlik" konsepti üzerine HAVELSAN'ın uzun süredir çalıştığını söyledi.
YanıtlaSil